Jak informuje magistrat, podczas Święta Obwarzanka będzie można poznać historię symbolu Krakowa.
– Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z 1394 r. Początkowo wypiekano go jedynie w czasie Wielkiego Postu, z upływem czasu cech piekarzy uznał, że obwarzanki można piec cały rok, ale jedynie w piątki i dni postne. Dziś to najpopularniejsze jedzenie uliczne w Krakowie – czytamy na miejskiej stronie.
A jak jest wytwarzany obwarzanek? – Produkcja odbywa się nadal ręcznie i to piekarz przekształca kulkę ciasta w sulkę – wałeczek o grubości palca, po czym skręca dwie lub trzy sulki ze sobą i łączy ich końce, tworząc zgrabne kółko. Po tym jak ciasto wyrośnie, trafia do gorącej kąpieli, czyli jest obwarzane. Obgotowane krążki są posypywane solą, ziarnami maku lub sezamu, a następnie pieczone – opisuje proces krakow.pl
Program:
11.45 – Konkurs wiedzy o obwarzanku krakowskim oraz dziedzictwie kulinarnym Krakowa
12.00 – Prezentacja potraw przygotowanych przez uczniów szkół gastronomicznych
12.30 – Warsztaty SlowFood CE prowadzone przez Żywe Muzeum Obwarzanka
13.15 – Ogłoszenie wyników konkursu dla uczniów ZSG nr 2
14.00 – Zachowanie przy stole – savoir vivre
14.00 – Warsztaty SlowFood CE prowadzone przez Żywe Muzeum Obwarzanka
14.45 – Konkurs wiedzy o obwarzanku krakowskim oraz dziedzictwie kulinarnym Krakowa
15.00 – Warsztaty SlowFood CE prowadzone przez Żywe Muzeum Obwarzanka
15.45 – Konkurs wiedzy o obwarzanku krakowskim oraz dziedzictwie kulinarnym Krakowa
16.00 – Degustacja potraw z obwarzankiem serwowanych przez uczniów szkól gastronomicznych
16.00 – Warsztaty SlowFood CE prowadzone przez Żywe Muzeum Obwarzanka
17.00 – Warsztaty SlowFood CE prowadzone przez Żywe Muzeum Obwarzanka
17.45 – Ogłoszenie wyników głosowania publiczności
17.45 – Konkurs wiedzy o obwarzanku krakowskim oraz dziedzictwie kulinarnym Krakowa
18.00 – Koncert zespołu Hatbreakers.