Razem z partnerem naszego serwisu sportowego – Naturhouse ulica Kościuszki i Naturhouse ulica Kazimierza Wielkiego – zapraszamy do udziału w konkursie. Do wygrania jest fantastyczna książka z przepisami na smaczne i dietetyczne posiłki – tom II.
Zasady:
- na adres sport@lovekrakow.pl przyślij ułożone przec Ciebie menu na romantyczne spotkanie we dwoje, które chciałabyś/chciałbyś aby on/ona dla ciebie przygotowali,
- jedna osoba może przysłać jedno przykładowe menu (z podaniem swojego imienia i nazwiska),
- na zgłoszenia czekamy do 17 listopada do godziny 20,
- wśród wszystkich zgłoszeń wybierzemy osoby z najciekawszymi jadłospisami. Menu oceniać będą dietetyczki Naturhouse: mgr Karolina Kozak, mgr Renata Przybyłowicz oraz mgr Ewa Chojnacka. Zwycięzcy otrzymają po jednej książce.
Przykładowe menu:
przystawka : guacamole na grzance z okruchami z chili,
I danie: krem dyniowy z pomidorkami koktailowymi i imbirem,
II danie: sola na szpinaku z musem cytrynowym i wiórkami migdałowymi oraz kluseczkami/ piankami z serka,
deser: truskawki w gorzkiej czekoladzie skropione szampanem lub octem balsamicznym.
Prezentujemy zwycięzców drugiego konkursu kulinarnego! Nagroda to tom II książki z dietetycznymi przepisami firmy Naturhouse. Gratulujemy wygranym i zachęcamy do zapoznania się z przepisami oraz krótkimi komentarzami naszego dietetyka, mgr Ewy Chojnackiej!
1.Kinga
Przystawka: tarta na cieście francuskim
I danie: zupa z cukinii z miętą i jogurtem greckim
II danie: owsiane placuszki z marchewką
Deser: pudding z kaszy jaglanej z suszonymi owocami i musem jabłkowym
Chciałabym pochwalić panią Kingę za użycie w zupie jogurtu zamiast standardowej śmietany oraz za zrobienie puddingu z kaszy jaglanej, która może stanowić świetną, zdrową podstawę dla wielu deserów. Kasza jaglana może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej, nie uczula i wykazuje właściwości antywirusowe!
Pozdrawiam! mgr Ewa Chojnacka- dietetyk Naturhouse
2.Klaudia
Przystawka: sałatka z melonem w szynce parmeńskiej na świeżym szpinaku z orzeszkami pinii i sosem balsamicznym
I danie: zupa krem z białych szparagów z chipsem bekonowym oraz pesto z rukoli
II danie: czarny makaron z krewetkami Black Tiger
Deser: czekoladowe fondue z odrobina chilli oraz owocami (truskawki, banan, gruszka itp)
Bardzo ciekawe przepisy. Ze strony dietetycznej mam zastrzeżenia do bekonu. Proponuję go zastąpić plastrami suszonej cukinii. Do fondue natomiast wybrałabym jak najmniej słodkie owoce (czekolada jest już wystarczająco słodka, owoce cytrusowe będą się dobrze z nią komponować)
Pozdrawiam! mgr Ewa Chojnacka- dietetyk Naturhouse
3. Paulina
Przystawka: sałatka z rukoli, sałaty lodowej z pomidorkami koktajlowymi, orzechami włoskimi i wędzoną śliwką zawiniętą w szynkę parmeńską
I danie: zupa krem z brokułów i kalafiora, podana z grzankami czosnkowymi
II danie: pierś kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i serem feta, brązowy ryż, młode warzywa karmelizowane na patelni
deser: babeczki ze słonym, kruchym spodem, wypełnione malinami i bezą
Brzmi pysznie! Moja sugestia: zamiast karmelizować warzywa można je lekko poddusić bez dodatku miodu i doprawić ziołami lub zgrilować krótko.
Pozdrawiam! mgr Ewa Chojnacka- dietetyk Naturhouse
4.Magda
Przystawka: Bruschetta na ciemnym pieczywie z dodatkiem koziego sera, gruszki i rukoli
I danie: krem z brokułów z dodatkiem pestek dyni
II danie: pełnoziarnista tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami
Deser: czekoladowy krem z awokado na bazie naturalnego kakao, z dodatkiem prażonych płatków migdałowych
Brawo! Bardzo apetycznie brzmi i najpewniej smakuje.
Pozdrawiam! mgr Ewa Chojnacka- dietetyk Naturhouse
5. Agnieszka
Przystawka: carpaccio z pomarańczy
I danie: zupa marchewkowa krem z imbirem oraz z prażonymi pestkami dyni
II danie: cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami
Deser: gruszki na ciepło polane sosem czekoladowym i udekorowane listkiem mięty
Bardzo się cieszę, że kasza jaglana wraca do łask; pani Agnieszka proponuje ją ‘na słono’ i zapewne będzie wspaniale smakować. Moja podpowiedź: miętę można dodać do sosu czekoladowego, uzyskując ciekawe połączenie smaków. Po uczcie natomiast warto wypić napar z mięty- usprawni pracę jelit i poprawi samopoczucie.
Pozdrawiam! mgr Ewa Chojnacka- dietetyk Naturhouse
6. Anna
Przystawka: Bakłażan przekładany kozim serem i pomidorami ubogacony świeżymi ziołami i octem balsamicznym
I danie: Zupa krem z brokułów i szpinaku posypana delikatnymi płatami migdałów
II danie: Grillowany indyk z ciecierzycą duszoną w pomidorach z dodatkiem frytek z batatów
deser: Gruszka w czerwonym winie nadziewana owocami
Kolejne świetne przepisy! Pani Ania proponuje bataty czyli tzw. „słodkie ziemniaki” pochodzące z Ameryki Środkowej. Jeśli mają być podane jako frytki to proponuję przygotować je w piekarniku, co znacznie obniży ich kaloryczność.
Pozdrawiam i smacznego! Mgr Ewa Chojnacka- dietetyk Naturhouse