Bezcenne winogrona

Soczyste, jędrne, słodkie. Orzeźwiające i pyszne. Warto się nimi delektować nie tylko ze względu na walory smakowe. Winogrona to złoty środek na wiele schorzeń.

Dobrze komponują się z serami. Dodane do drobiu czy ryb sprawiają, że dania stają się delikatniejsze i bardziej wykwintne. Świetne na dżemy i konfi tury. Są idealnym dodatkiem do najrozmaitszych słodkości, ale bez „towarzystwa” też trudno im się oprzeć. I dobrze. Bo winogrona to bezcenne źródło zdrowia.

Winne grona blisko w 80 procentach składają się z wody, ale jest w nich sporo glukozy i fruktozy (stąd dość duża kaloryczność). Zawierają trochę witamin z grupy B: tiaminę (B1) i niacynę (PP) – odpowiedzialnych m.in. za dobre funkcjonowanie mózgu – oraz witaminę C. Znajdziemy w nich bor, który bardzo rzadko występuje w innych produktach. Pierwiastek ten pomaga utrzymać odpowiedni poziom estrogenu, dlatego powinien znaleźć się w diecie kobiet po menopauzie, zagrożonych osteoporozą.


Ale winogrona warto jeść z innych – ważniejszych – powodów: dlatego że są bardzo cennym źródłem potasu (w 100 g owoców jest ponad 200 mg tego pierwiastka) oraz ze względu na zawarte w nich polifenole: przede wszystkim resweratrol.



– Potas spowalnia akcję serca, przeciwdziała nadciśnieniu i wylewom krwi do mózgu. To pierwiastek, który jest antagonista sodu, czyli soli kuchennej. Sól zatrzymuje wode w organizmie, przyczynia sie do zwiekszenia cisnienia, a potas działa przeciwnie – wyjasnia dr Joanna Chłopicka z Zakładu Bromatologii na Uniwersytecie Jagiellonskim. – Wpływa on także na mięśnie gładkie. Zauważono, że u ludzi, którzy cierpią na przewlekłe zaparcia, odżywianie produktami z dużą ilością potasu pozwala często zlikwidować ten problem. Dzieje się tak, bo potas wpływa na mięśniówkę jelit, trochę je rozluźniając. Ponieważ potas działa moczopędnie, z organizmu szybciej wydalane są szkodliwe produkty przemiany materii.

Najcenniejsze w winogronach sa jednak polifenole – zwłaszcza resweratrol – które maja silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. – Dziś wiemy już, że resweratrol ma korzystny wpływ na układ krwionośny, moze opózniać procesy miażdżycowe – mówi dr Joanna Chłopicka. – Nie tylko przeciwdziała nowotworom, ale może też hamować ich rozwój. Sugeruje się, ze resweratrol chroni przed chorobami Alzheimera i Parkinsona. Rozpatruje się jego pozytywne działanie w leczeniu stwardnienia rozsianego, epilepsji, a takze cukrzycy i otyłosci. Udowodniono, że zwierzęta karmione dużymi dawkami resweratrolu tracą na wadze. Obecnie trwają badania nad zależnością stosowania tego związku a zmniejszeniem masy ciała u człowieka.


Pamiątajmy, że wiecej resweratrolu zawieraja winogrona czarne i czerwone (najwiecej odmiana Pinot Noir), a jego zródłem sa przede wszystkim skórki. Jest on obecny także w winie (znacznie więcej jest go w winie czerwonym). Badania dowodzą, że nawet małe stężenie resweratrolu może korzystnie wpływać na nasze zdrowie.

Autor: Agnieszka Trojanowicz. Pochodzi z magazynu Peso Perfecto 3/24 z 2014 roku.



Polecamy również przepis na pyszną sałatkę z cukinią. Dostępny jest TUTAJ.


UMÓW SIĘ NA WIZYTĘ