Sernik na ciastkach korzennych od kapitana Hutnika. 12 rozmów i przepisów dla najbardziej wspierających klub

fot. Marcin Kądziołka
Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia Hutnik wydał drugą w tym roku publikację. Album „Nasze Święta”, przygotowany w lekkim tonie, pozwala poznać zawodników drugoligowca od... świątecznej strony. Który ma już doświadczenie w roli Świętego Mikołaja? Kto w dzieciństwie próbował znaleźć ukryte w domu prezenty? Jakie są ich ulubione kolędy? Kto wybiera barszcz, a kto murem stoi za grzbową?

– 12 naszych zawodników opowiedziało o swoich świątecznych wspomnieniach z dzieciństwa oraz o tym, jak spędzają obecnie Boże Narodzenie. Ponadto każdy z nich przygotował jedną z potraw świątecznego menu, przygotowanego specjalnie dla nas przez Waldka Pojałowskiego – mówi Marcin Kądziołka, specjalista ds. marketiingu i PR w Hutniku.


Waldemar Pojałowski, właściciel Wawelska Bistro, skompletował listę 12 potraw nawiązujących do potraw świątecznych. Następnie każdą z nich przygotował z pomocą jednego zawodnika. Dlatego obok wywiadu znaleźć można przepisy na wyśmienite dania. W menu znajdziemy między innymi krem grzybowy z pudrem z prawdziwków, karpia panierowanego w czarnuszce na puree z kiszonej kapusty i pierogi z kutią. Nie mogło oczywiście zabraknąć sernika na ciastkach korzennych, nadzorowanego osobiście przez kapitana zespołu Krzysztofa Świątka.

– Te dania to efekt przemyśleń nad zmianami czy innowacjami, które można byłoby wprowadzić do tradycyjnej polskiej kuchni – wyjaśnia Pojałowski. – To menu to lżejsza alternatywa do tych tradycyjnych i cięższych dań. Są one owocem mojej współpracy z Mateuszem, chłopakiem, który pracuje ze mną w bistro. Ja rzucam pomysł, a on wie, jak wcielić go w życie, dzięki czemu obie strony fajnie się uzupełniają – dodaje.

Album „Nasze Święta” ma 64 strony i nie jest dostępny w wolnej sprzedaży. Cały nakład za pośrednictwem firmy kurierskiej w formie świątecznego prezentu otrzymały osoby najmocniej wspierające klub z Nowej Huty.

Fot. Marcin Kądziołka
Fot. Marcin Kądziołka

comments powered by Disqus